Decoratie

Ziekteverzuim in mijn bedrijf: Hoe hou ik mijn werknemers gezond?Het tegengaan van ziekteverzuim is iets wat vanuit de overheid de laatste jaren heel erg wordt gestimuleerd. Bedrijven moeten een gezondheidsprogramma hebben voor hun werknemers. Maar het tegengaan van ziekteverzuim gaat verder dan alleen dat.

Werknemers moeten ten eerste happy zijn; ze moeten tevreden zijn met hun functie en werkzaamheden. Als men tevreden is, reduceert dat namelijk het ziekteverzuim enorm. Dus dat moet eigenlijk de eerste stap zijn voor werkgevers.

Als je kijkt naar ziekteverzuim, zijn vooral stress en burn-outs de grootste boosdoeners. Dat zijn bovendien langdurige trajecten, voor zowel werknemers als werkgever. In preventie daarvan is bij bedrijven nog veel winst te behalen. Men grijpt vaak pas in als het te laat is. Werkgevers moeten dat dus voor zijn.

Bedrijfscultuur

We kijken daarom onder meer naar de manier van leidinggeven en de bedrijfscultuur, om te kijken waar er op die vlakken winst te behalen valt. Past de heersende bedrijfscultuur bij de werknemers? Of moet deze aangepast worden, zodat deze meer bij hen past? Als dit bij elkaar aansluit gaat het stressniveau omlaag, met alle voordelige gevolgen daarvan. Die aanpassing is dus een stukje stresspreventie.

Maar als iemand dan veel stress ervaart, hoe ga je dat dan oplossen? Daar zijn verschillende oplossingen voor. Je moet kijken waar die stress nog meer vandaan kan komen. Is de markt waarin men werkt stressvol? Of komt dit misschien door de manier van leidinggeven? Ondernemers moeten zich afvragen welke factoren een rol spelen, zodat men ook weet op welke manier dat gereduceerd kan worden.

Risico-inventarisatie

Het fysieke aspect is daarnaast ook onderdeel van de preventie van ziekteverzuim. Zit je wel op de juiste bureaustoel? Zijn de machines waarmee wordt gewerkt wel veilig? Wij maken daarbij een risicoinventarisatie. Dat is net even iets anders dan wat bijvoorbeeld de Arbo-dienst doet. Dat is weer een heel andere tak van sport, daar houden we ons dan ook niet mee bezig. Maar wel alles wat te maken heeft met mogelijke factoren die stress en burn-outs kunnen veroorzaken.

Met ziektepreventie valt ook nog de meeste winst te behalen voor bedrijven als het gaat om ziekteverzuim. Maar dat geldt ook voor onze werkwijze en bedrijfsoptimalisatie in het algemeen. De meeste winst is te pakken door eerst te kijken naar alle interne factoren. Dat zijn bovendien zaken die snel opgepakt kunnen worden. Met externe zaken gaat dat vaak een stuk langzamer.